Pożywienie w lokalnych restauracjach

Tradycyjna, polska kuchnia to prawdziwa bomba kaloryczna, ale nie sposób się oprzeć jej smakom oraz zapachom. Cała seria mięs, preparowanych na rozmaite sposoby, zupy, dania mączne, doskonałe kiełbasy, pieczywo, potrawy z warzyw – jak bigos, kapusta zasmażana, kiszona, buraczki ze śmietaną, gotowana fasola, kartofle, oraz marynowane grzyby oraz ogórki to przymiotniki polskiej kuchni. Wprawdzie przyswoiliśmy dużo szczegółów innych kuchni, jak np. żydowskiej, ukraińskiej, nadal jesteśmy wierni rodzimym pierogom, kapuśniakowi, grochówce, zrazom schabowym czy klopsikom. Które potrawy są specyficzne dla kuchni? Przystawka, to befsztyk tatarski z surowego mięsa wołowego, śledzie w przeróżnych postaciach, plaster smażonego boczku zawijany na śliwce.

{jaka restauracja

Zupy powoli odchodzą z domowego menu, nie gotuje się już ich tak w wielu przypadkach, zazwyczaj poprzestajemy na jednym daniu obiadowym, jednak jeżeli pojawiają się na stole, jest to rosół, pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, krupnik, jarzynowa, barszcz czerwony, biały lub też żurek na kiełbasie. Drugie danie, przede wszystkim jeżeli ma być jednym posiłkiem obiadowym, to tradycyjny schabowy z kartoflami oraz kapustą duszoną, kotlety mielone, żeberka pieczone, sztuka mięsa bez jakichkolwiek zahamowań z sosem chrzanowym, zrazy zawijane podawane z kaszą, eskalopki cielęce, pieczona czy też gotowana golonka, wątróbki drobiowe smażone z cebulką, wieprzowina duszona bądź też pieczona. W dawnych czasach, na stołach królowała kaczka czy też gęś napychana jabłkami, i zwierzyna podawana na różne sposoby.

Dodaj komentarz